Íme a legjobb mikorofon home stúdiókba

A legtöbben még mindig azt hiszik, hogy a jó énekfelvétel titka a mikrofonban és/vagy a vocal channel strip összeállítában rejlik de ez nem teljesen igaz. Mondjuk ki végre!

A jó énekfelvétel a jó éneken múlik, a többi csak hab a tortán!

Szuper. Most, hogy ezt tisztáztuk, jöhet a második kérdés (ami sokkal inkább izgat mindenkit, mint az első). Milyen előfokot és mikrofont vegyek, hogy olyan jól szólhassak, mint a külföldi produkciókban az ének összeállítások? Erre egyszerű a válasz: semmilyet. Húzz el egy hangszigetelt és technikailag felvételre specializálódott stúdióba és néhány koktél áráért készíts jó felvételeket, amiket majd otthon úgy rontasz el az utómunkával ahogyan szeretnéd.

Miért is?

Mert a jó felvétel második legfontosabb ismérve az izolált hangtér. És itt van fóruma azt is elmondani, hogy a körbe “tojástartózott” szoba inkább optikai tunning mint akusztikai. Az olcsó szivacsok már-már érnek valamit, azonban ezek a megoldások messze elmaradnak egy korrekt stúdió “süketszobájától”. A hangúly a “messze”-én van! Azok a vackok sem érnek sokat, melyek megoldásaiban a mikrofont dugjuk be egy ernyő vagy doboz “védelmébe” a visszaverődések miatt.

De én nagyon szeretnék egy preamp, comp, eq, saturator vasat mert az vagány. Ne vegyek?

Erre nem igazán van egyértelmű válasz. Próbálj meg meggyőzni egy legóért áhítozó gyereket arról, hogy az nem kell neki….Na ugye! 🙂

A mai korrekt minőségű audió interfészek olyan jól aklalmazható preampokkal rendelkeznek, melyek bőven elérik a “B kategóriás” előfok eszközök hangját. Ma már egyértelmű, hogy léteznek olyan minőségi alkatrészek, melyekből egyes gyártók képesek professzionális hangzású előfokokat készíteni. Na meg ugye vannak az Avalon 737, Manley Voxbox kategóriába tartozó nagyágyúk. Ezeket akkor van értelme megvenni, ha napi szinten használva vannak…amúgy marad az A-terv: Irány egy stúdió! Na jó…vegyünk mégis egy jó preampot, mégis jó az…de melyiket?

Erre a kérdésre más választ adok én is, egy hangszerbolti kereskedő is… és más választ ad Varga Gábor Attila “beatbybit” szakértő mérnök és outboard gyártó barátom is. 🙂

De mikor írod már le azt, hogy melyik a legjobb home mikrofon?

Ja igen, ez volt a cím is. Gyors leszek: MXL 990. A cég nagyon minőségi mikrofonokat gyárt, melyek árcédulái a standard és a premium kategóriában is sokkal korrektebbek a tudásban/hangzásban velük azonos szinten lévő túlárazott brandek eszközekétől.

Rengeteg teszt érhető el az MXL 990 és más MXL mikrofonok termékeiről, érdemes ezeket végignézni azoknak, akik mikrofon vásárlásban gondolkoznak. Vannak elég meggyőző hanganyagok/videók is, amelyekben Neumann TLM102, 103 vs. MXL 990, Genesis mikrofonokat vetnek össze…igazán meglepő eredményekkel. Nem lövöm le a poént…de az “egyforma” érzéshez kezdjetek hozzászokni. Nincs is ezzel baj, hiszen minden Kínában készül, kínai alkatrészekből miért is ne lehetne A és B akár ugyanolyan jó? Lehet, csak az egyik 30.000 HUF, míg a másik 300.000 HUF. Na itt ugrik a maci az analóg keverőpultra!!!

további infó itt: http://www.mxlmics.com/microphones/studio/premium.php

Aki élőben szeretné kipróbálni az MXL 990 mikrofont, keresse Csépke László hangmérnököt. (www.melonegyuttes.hu)

Aki pedig vásárolna is MXL mikrofont, az keresse Eki-t (www.ekidio.hu)

Aki csak unalmában nézne pár videót, hogy gyorsabban teljen a munkaidő, annak néhány…