Megjelent a Logic Pro X 10.4

Akik Logic Pro X DAW-ot használnak, most nagyon fognak örülni, ugyanis a DAW legújabb 10.4 releasebe zseniális fejlesztések kerültek. Az új fejlesztés egyaránt tartalmaz új hangszereket, effekteket és funkciókat, valamint a megszokott bugok javításait. Aki részletesen szeretné kivesézni az újdonságokat, annak ajánlom az Apple oldalán található Manual átnyálazását, azonban a többieknek megspórolok néhány órás olvasást az alábbi sorokkal. Az Apple az utóbbi időben vette át más DAW fejlesztők azon zseniális promóciós stratégiáját, mely szerint az új funkciók mellett kiemelik a már korábban integrált megoldásokat is. Értem én, hogy azt kell domborítani, ami jó és hangzatos, azonban a Logic hívők körében ez néha már uncsi lehet. tudjuk, hogy van Drummer, Ultrabeat, Alchemy and more….nem kell ezt elmondani minden egyes fejlesztésnél. Aztán meg…a fene sem tudja! Ha a cél az, hogy új hívőket nyerjünk meg, akkor jól csinálja az Apple.

A fentiekből adódóan az alábbi listában szándékosan kiemelem azokat a funkciókat, melyek már az előző releasek részét képezték. Na akkor lássuk mit hozott a Jézuska kicsit megkésve a 10.4-es verzióval?

Smart Tempo funkció
Hát, ha akarom ez új features, ha akarom, akkor meg nem. Valójában egy új megoldás is belekerült a már korábbi Tempo track (Globális sáv) megoldásaiba.

ChromaVerb
Ez egy SpaceDesigner új skinnel. Erre valóban szükség volt, ugyanis a legtöbb Logic user azt sem tudta hogyan kell használni a SpaceDesignert…pedig, ha tudnák….vélhetően minden reverb plugint dobnának a kukába.

Vintage Graphic EQ, Vintage Tube EQ és Vintage Console EQ
Hm…jó lenne azt mondani, hogy ezek bassza meg leklónozták mindhárom hangszínszabályozó “hangját” de jelen esetben is a már meglévő (és a korábbi verziókban elrejtett) EQ pluginek újraskinezéséről van szó. Azonban intuitívak és jól beilleszthetők a munkafolyamatokba.

Phat Fx és Step Fx
A zseniális Alchemy is a Camel Audio cégtől ruházódott az Apple-re, amikor megvette a céget. Várható volt, hogy a nagy CamlePhat és CamelSpace effekteknek is előbukkan majd a Logic verziója. Na, ezek azok. jók.

 

 

Studio Horns And Studio Strings
A Logic hangszerkészlete korábban is rendelkezett realisztikus vonósokkal és fúvósokkal az EXS24 samplerben, azonban valahogy nehézkesen használták a userek. Az EXS24 felett valóban elszállt az idő, ideje lenne végre a ráncait felvarrni. (talán majd legközelebb)
A lényeg, hogy egyszerűbb volt most egy dedikált felületet készíteni a vonós, valamint a fúvós hangszereknek készíteni. A jó hír viszont az, hogy bekerült a hangszerek szerkesztő panelére egy “artikulációs vezérlő”, mellyel a játékmódokat lehet bindzsizni. Egész okos!

 

Autoselect és Stepped automation funkció
Végre! Nem kell kapcsolgatnod az automatika módok között, ha a MIDI eszközöddel szeretnél automatizálni adatokat és azokat rögzíteni, csak simán tekered a MIDI potikat és azok új és új sávban rögzítésre kerülnek!

 

Space Designer újratervezett felület
Én nagyon szerettem és átláttam a korábbi verziót is, azonban a legtöbb nem merték használni, ugyanis elsőre bonyolultnak tűnik. Végre rájött az Apple is, hogy a Pro alkalmazásaiban is követni kell az “egyszerűen majd én megmondom mi a jó neked” elvet, mint az iPhone/iPad eszközök esetében. aki ezen a felületen nem képes kidolgozni a kívánt reverb hatást, az menjen el szakácsnak!

 

2 új Drummer Kit
Ezt sem lehet ragozni nagyon. Két modern dob kit került a Drummer hangszerbe integrálásra. ezek is jók.

 

150 új cinematic preset Alchemyhez
Ezen nincs mit magyarázni, valóban jó presetek.

…és még

  • optimálisabb normalizálása az egyes régióknak
  • gyorbillentyűk kombinálási lehetősége (végre!)
  • EXS24 Mellotron hangszernek új kezelőfelület a jobb játékmenetért
  • számtalan hibajavítás, amit a halandók vagy észrevesznek vagy nem 🙂