Alkalmazás és plug-in vásárlás okosan

A legtöbb szakmai alkalmazásért ma már nem kell dedikált boltokban sorban állnunk, hiszen azok legtöbbször letölthető formában (is) elérhetők. Létezik számos “gyűjtő” shop, ahol számos brand termékei közül válogathatunk bízva abban, hogy cserébe valami kis kedvezményt is kapunk. Az ismertebb brandek azonban rendelkeznek gyártói webshoppal, ahol érdemes az alábbiakat megfontolni, amikor vásárolunk.

  • Regisztráció

A vásárlásaim számára külön gmail fiókot készítettem, hogy a számtalan promóciós emailekkel ne keljen foglalkoznom. Mindig ezzel a fiókkal regisztrálok a vásárlásaim “helyszínein” is. jobb webshopokban a regisztrációs folyamatok egyszerűek és intelligensek, ami egyrészt jó…másrészt érdemes nem teljesen az általa felkínált paramétereket kiválasztani. Aki számlaképes vásárlást tervez, annak jelen “kerülőút” nem ajánlott.

  • Regisztrációs kedvezmények

A legtöbb cég egyedi értékesítési stratégiával rendelkezik, melybe speciális módon vannak a kedvezmények is integrálva. Az egyik ilyen kedvezmény érdekesség a regisztrációs helyszín megadásakor érzékelhető. Az adott ország áfa alkalmazása is ebből az adatból generálódik automatikusan vagyis később a vásárlások során azt módosítani nem tudod. Mi a megoldás? Adjunk meg egy olyan címet, ahol a vásárlást terhelő adó kevesebb vagy nincs! Ilyen pl. Ausztrália. 🙂

A lakcímtől függő másik érdekes jelenség a regisztráció tényéhez kötött kedvezmányek, kuponok mértéke. Számtalan esetben regisztráltam egyes termékhez kapcsolódó webshopban többféle accounttal és sajnálattal vettem észre a különbséget. Legutóbb egy mastering termék vásárlásakor kaptam 5% regisztrációs kedvezményt magyar legényként, majd két percre rá egy másik accuntom (amely ausztrál mivoltomra utalt) 20%-ot kapott csak azért, mert más címet írt be a regisztrációkor. Lehetne ezen mérgelődni de nem érdemes…ki kell használni a kiskapukat.

 

  • Termékkódok használata

Tekintettel arra, hogy akár több munkaállomással is rendelkezhetünk, általánosan kialakított az a kereskedelmi stratégia, amely szerint a vásárlással “két gépes” licenszelést kapunk. Ezzel akár két gépre is feltelepíthetjük a vásárolt szoftvert. A legtöbb brand azonban ettől is többet ad, nem ritka a 5-8 vagy akár a 10 licence lehetősége is. Ha a vágyott szoftvert csupán az ára miatt nem vásárolod meg, akkor vonj be pár havert, csináljatok egy közös accuntot, dobjátok össze a pénzt és máris olcsóbb a mutatvány. Érdemes! Miért ülne unatkozva annyi licence a fiókodban? 🙂

  • Termékek összekapcsolása

A fenti termékkódos megoldást fejlesztette tovább a Universal Audio az UAD apollo és Satelite termékeinél. Megveszed a vasat, vásárolsz hozzá néhány új plug-int és örülsz. Majd a haverod is megveszi ugyanazokat a plug-ineket, miközben lehetőségetek lenne összekötni a két eszközötöket egy közös accountra és máris megoszthatjátok a plug-in vásárlási terhet. Miért? Mert a plug-ineket a vashoz veszitek nem a userhez, a userhez az eszközök tartoznak és egy usernek lehet max 5 UAD eszköze! Vagyis ebben az esetben is él az a lehetőség, ha mindketten (vagy többen) sáradoztok a Manley VariMu plug-inről, akkor vétek lenne külön megvásárolnotok, amikor megosztásos módszerrel osztozni tudtok a terheken. Természetesen ennek árnyoldala is van. Ha a “tettestársak” közül valaki eladja az UAD hardverét a teljes plug-in csomaggal együtt, akkor bukik mindenkinél a csomag. Olvasni itt-ott olyan orosz USB-s autetinkáló megoldásról, amely full plug-in használati jogot képes hazudni az eszköznek de még nem láttam működő megoldást.

  • Software Included

A legtöbb audió interfészhez, MIDI eszközhöz gyárilag csomagolnak olyan szoftvereket, melyekkel a zenélési akció azonnal megkezdhető. Az alkalmazásfejlesztő cégek beékelődve a hardvercég értékesítési folyamataiba könnyedén a vásárló gépén találják terméküket anélkül, hogy az közvetlen vásárlás eredménye lenne. Tudjátok hogy van ez….amikor kicsomagolod az új várva-várt vackot és a hozzá kapott sz@arokat mind felteszed, mert az kell. 🙂 Ebből adódóan van otthon nálam is vagy 20 Ableton Live Lite, Air Music Hybrid, Loom, FX Bundle, Novation Bass station, Avid Pro Tools first és még ki tudja mennyi “promóapp”. Ezeket valamennyi esetben továbbadom olyan barátoknak, akiket érdekelhet.

  • Hardver vásárláshoz kapcsolódó szoftver kuponok

A fenti alkalmazásokon túl gyakori a tobávvi vásárlásra csábító kuponkódok osztogatása is. Ezekkel 10-30%-os megtakarítás is elérhető, ha okosan csinálja az ember fia. Ha mi magunk már rendelkezünk egy adott alkalmazással, érdemes a kuponkódot is átadni olyannak, aki még csak “halászó-vadászó-gyűjtögető” fázisban van ezzel kapcsolatosan. sokat tud lendíteni a törekvésen, ha az álomvackunkért 100 krumpli helyett csak 90-8-0 vagy 70-et kell adnunk. Természetesen ebben az esetben is meg kell osztanunk a gazda accountot, ugyanis ahhoz jár a kedvezmény is.