Melyik plug-int?

Ha ezért a kérdését az utóbbi 15 évben csak 10 forintokat kaptam volna, már biztosan sokan sörözhetnénk az apróból. A digitális technika fejlődésével a szoftver hangszer és effekt megoldások is stabil létjogosultsággal lehetnek jelen a piacon. A modern EDM zenei irányzatok mélyen merítenek a virtuális plug-inek lehetőségeimből. Merítésben pedig nincs hiány, sőt. Már a legnagyobb hangszergyártók is kiadják saját hangszereik virtuális verzióját, az effekt és stúdió outboard-ok virtuális “klónjainak” tárháza pedig egyenlő a végtelennel.

A modern DAW-ok már önmagukban egyre több minőségi hangszer és effekt plug-int tartalmaznak, melyekkel minőségi munka végezhető, azonban számtalan további megoldás érhető el más gyártók/fejlesztők repertoárjából is.
Szuper, akkor melyiket válasszam?
Erre egyszerű a válasz…amelyik a fülednek és a lelkednek a legjobban tetszik és funkcionálisan megállja a helyét a munkafolyamatodban.
Akkor kezdjem el letesztelni az összeset?
Igen. A komoly hangmérnököt és az “önjelölt hangmérnököt” az különbözteti meg (a minőségi munkán kívül), hogy a szakmabeli tudja, hogy mikor melyik eszközt használja, míg mások sodródva az éppen divatosan megjelenő fejlesztésekkel keresi a helyes utat. Talán, nem véletlenül alakultak ki olyan standard megoldások, melyekre a legtöbb stúdióban “ugyanazt” az eszközt alkalmazzák.
Akkor kire hallgassak, mert a neten mindenki mást mond?
Elsősorban saját magadra, majd a technikai ismeretekre, a zeneelméleti törvényszerűségekre és a hangtan fizikára. Az Ekidio Produceri Worklfow egyes szekcióiban más-más eszközök kerülnek bevetésre, ami nem véletlen. Érdemes ezt követni.
Mi alapján teszteljek plug-ineket?
Ez egyszerű…majdnem. Ha színpadi megoldásokat keresel, akkor az elsődleges feltétel, amit vizsgálnod érdemes az a latency. Ezt követheti a hangzás, majd a használhatóság. Amennyiben home producerként kívánod kiválasztani a számodra legoptimálisabb eszközöket, akkor a latency, mint feltétel, akár a vizsgálandók végére is kerülhet.
Miket vizsgáljak?
Erre is egyszerű a válasz. Amit fontosnak tartasz a munkád során. Néhány feltétel fontossági sorrendben, ahogyan én tesztelek.

  1. funckióját ellátja (igen/nem…ha nem, akkor a tesztelésnek vége)
  2. funkcióját milyen minőségben látja el (ezt pontozni szoktam)
  3. funkciójában megjelenő hiba/hibák mértéke (mit ad hozzá, mit vesz el)
  4. a megjelenő hiba a munkafolyamatomba beilleszthető-e? (igen/nem…ha nem, akkor a tesztelésnek vége)
  5. latency
  6. egyéb funkciók és használhatóság
  7. megjelenés, kinézet

A legtöbben a sorrendben a külsőt “elemzik” és az alapján választanak eszközt, mert “olyan jól néz ki!” A szépre és a szimmetrikusságra való hajlam alapvető emberi tulajdonság, amivel nem lehet vitatkozni, azonban a zenei eszközként érdemes lehet a hangzást is górcső alá venni. 🙂

Egy biztos, az alábbi brandek megoldásait sokan használják…talán nem véletlenül: UAD, Waves, Softube, Plugin Alliance, Slate Digital, Ik Multimedia, Fabfilter, iZotope