UAD felvételi munkafolyamat

Az Universal Audio Apollo audió interfészeivel rendelkező zenészek, producerek, hangmérnökök számára játszi könnyedséggel modellezhető egy valós stúdiótechnikai kunkakörnyezet. Az új UNISON technológia lehetőséget ad arra, hogy az ipari standard preampok hangzását a home stúdiónkba varászoljuk a tőlük megszokot/elvárható minőségben és funkcionalitással. A késésmentes felvételi folyamat verhetetlen előnyt kovácsol a többi interfésszel szemben…az UAD plug-inek “outborad szintű” teljesítményét és hangzását már nem is említem.

Mondom ezt ma, egy Apollo interfésszel boldogabban…de ez nem mindig volt így. Évekig (majdnem 2 évtized!) a TC Electronic eszközeivel dolgoztam, melyek szintén magas szinten támogatták zenélési folyamataimat. Hallottam az UAD megoldásairól, azonban nagyobb mértékben éreztem felfújt lufinak az egészet, mint szükséges technológiai finomságnak. Tévedtem, mondom ezt utólag.

Egy Holland prjektben történő közreműködésem kapcsán több ki/bemenettel rendelkező interfészre volt szükségem. Az interneten számos “ez elég lesz neked”…”ezt vedd, mert ez a legjobb”…és még sorolhatnám hányféle szakmai érvvel találkoztam. Amikor teljes volt a káosz a fejemben meglátogattam a Hitspace csapatát, akikkel hosszas szakmázás és tesztelést követően megszületett a döntésem. Számos “na majd én bebizonyítom, hogy az UAD nem is olyan jó” kérdéssel és ellenérvvel igyekeztem szűkíteni a kételkedésem skáláját, azonban be kellett ismernem, hogy az Apollo interfészek átgondolt funkcionalitásába és technikai színvonalában nem lehet belekötni. Apollo tulajdonos lettem!

Lassan 1 hónapja használom éjt nappallá téve az eszközt, valamennyi általam kedvelt munkafolyamatban teszteltem, melyek eredményei alapján szakmai meggyőződésemmé vált a következő: Kétféle audió interflész létezik, Apollo és minden más. 

A több mint  90 UAD plug-in natív versenytársakkal történő összevetése folyamatban van, ezekről írok egy posztot. Röviden azért az elmondható, hogy az UA által fejlesztett outboardok szoftveres algoritmusai valóban “vas közeli”-ek!

Szuper! De mi van azokkal, akik nem rendelkeznek Apollo-val?

  • Kezdjenek el gyűjteni rá
  • Használják a Presonus Studio One DAW-ot, amely képes az input jelet megeffektezni a DAW-ba történő felvétel előtt (sőt, bármilyen natív plug-in integrálható az input sávra…ami Apollo Console-jában nem valósítható meg!)

Természetesen, a Studio One képességei nagyban függnek a használt audió interfész, valamint a munkaállomás teljesítményétől, azonban az UA által kifejlesztett felvételi architektúra megvalósítható. A “hogyan”-t nem írom le, mert magától értetődően egyszerű, de szívesen segítek megkeresés esetén. Hajrá!

Köszönöm ismét a Hitspace csapatának a szakmai támogatást!

Ezt érdemes megnézned: https://hitspace.hu/magazin/uad_apollo_classics