Minőségi csöves kompresszorok

A modern producerek legkeresettebb hívószavai a mastering, mixing, analóg és csöves hangzás. Mellőzve az analóg és a digitális eszközök közötti szakmai fejtágítást inkább a lehetőségekre hívom fel a figyelmet.
Azt bizonyára mindenki tudja, hogy az analóg és csöves outboradrok szoftveres szimulációi digitális torzításon alapulnak, melyekre többféle algoritmust és filterezési megoldást alkalmaznak. Valójában ezt csinálják a legkomolyabb eszközök is…elbaltázzák a beérkező jelet úgy, hogy az nekünk baromira tetszik és amire azt mondjuk: hú de analóg és ejj de csöves…na meg jajj de tape és még lehetne soroni.

Számos értelmes szaturáló plug-in kering a piacon és rengeteg olyan is, melyek sz@rt sem érnek de legalább jól néznek ki. Azon már meg sem lepődöm, hogy a mai kor producerei az eszközeik kiválasztásakor annak kinézetére is tényezőként tekintenek…na de ez a Világ már csak ilyen.

A beépülők végtelen erdelyében létezik egy – leginkább a gitárosok számára ismert – plug-in gyártó cég a Positive Grid, akik az erősítő és pedál szimulációk mellett zseniális minőségű, hangzású és igen! kinézetű kompresszor, valamint eq csomaggal álltak elő, ez a Pro Series.

A csomagban a divatos FET, Opto és Tube (VariMu) kompresszor típusokat találjuk meg, melyek az általános kompresszálási paramétereken túl további torzítási/szaturálási/erősítési/stb. vezérlési lehetőséggel bírnak.

Engem a FET és az Opto variáns nem győzött meg, azok emulációjára más brand plug-injeit jobbnak ítélem, azonban az általam oly régóta keresett Manley VariMu hangzást már majdnem ki tudtam csavarni a Tube kompiból. A gyári presetek száma a kevésnél is kevesebb és szerintem silányak a performanciák. Akik viszont jártasak a komprimálási folyamatokban és tekertek már mainstream szintű outboardokat, azoknak opció lehet a Tube kompresszor!

Tessék jól meghallgatni, ha tetszik, akkor rászánni azt az alig 18 ezer forintot. Megérős!